Deelnemen aan jeugdbewegingen is een zeer populaire activiteit in België. Ik zal uitleggen hoe de scouts werkt in het Franstalige systeem. Het gebruikelijke traject begint meestal met de afdeling baladins voor kinderen van 6 tot 8 jaar, dan zijn er de louveteaux/lutins voor kinderen van 8 tot 12 jaar en vervolgens de gidsen/scouts voor kinderen van 12 tot 17 jaar. Het laatste stadium is het pioniersstadium, voor tieners van 17-18 jaar. We komen allemaal samen op een bijeenkomst die om de week op zondag wordt georganiseerd.Tijdens deze vergaderingen organiseren de leiders verschillende activiteiten. In de zomer hebben wij een kamp, dat tot 17 dagen kan duren voor gidsen of scouts. Tijdens dit kamp leer je om te gaan met de natuur, samen te leven, jezelf uit te dagen en met weinig te leven. Het is ook een manier om levenslange vrienden te maken, stoom af te blazen, te lachen, plezier te maken,… Het is een ervaring die je niet mag missen!
Dans la partie néerlandophone, le fonctionnement du scoutisme est légèrement différent, il y a beaucoup de similitudes mais encore quelques différences. Comme, par exemple, les réunions, ici nous nous réunissons tous les samedis de 14 à 17 heures avec nos membres pour
faire des activités amusantes. Pour les groupes, nos âges sont les mêmes mais il y a beaucoup de scouts où les filles et les garçons sont séparés en 2 groupes différents. La dernière année de scoutisme en tant que membre s’appelle le JIN chez nous, où vous pouvez participer à toutes les activités amusantes de la direction mais n’avez pas encore de responsabilités. Comme dans la partie francophone, il n’y a aucun doute que le camp est le moment le plus amusant de l’année où les amitiés sont renforcées, vos compétences de survie sont mises à l’épreuve, vos talents de cuisinier sont démontrés et bien plus encore.Photo personnelle)