Ik zal hier wat neerschrijven over het Kasteel van Loppem in m’n dorp Loppem. Ik vind dat het bekender mag worden, want het speelde een rol in de Belgische geschiedenis en is het enige neogotische kasteel waarbij zowel de binnen- als de buitenkant nog in oorspronkelijke staat zijn.

Het kasteel werd in 1865 gebouwd in opdracht van Charles van Caloen en Savina de Gourcy Serainchamps. Het ontwerp was van E.W. Pugin en de uitvoering gebeurde via Jean-Baptiste de Béthune, bekend van de Abdij van Maredsous. De beschilderde muren beneden zijn voorzien van gedichten van de bekende West-Vlaming Guido Gezelle, een vriend des huizes. Qua designstukken is er in de hal een opgezette bruine beer te vinden en boven zijn er voorwerpen van wereldreizen enz. te vinden.

Op de eerste verdieping vind je de kamer waar koning Albert I en de toenmalige regering tijdens de zogeheten‘Staatsgreep van Loppem’ in 1918 o.a. beslisten het huidige algemeen enkelvoudig stemrecht in te voeren. Normaal gezien was dit voor mannen en vrouwen, maar de liberalen en de socialisten, die nochtans de voorstanders waren,  tegen stemden. De vrouwen moesten bijgevolg nog 30 jaar wachten! 🙁 In het kasteelpark vind je ijskelders, een visvijver en een doolhof, ontworpen door de kinderen van Charles en Savina. Plezier gegarandeerd!

Leuk detail: het kasteel heeft een gezicht. Kijk maar eens naar de toren.

Page URL : https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Loppem_chateau_face_2.JPG

Page Fichier : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Loppem_chateau_face_2.JPG

Source image : By Velvet (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Auteur : Auteur: Willem, 19, Loppem, NL, 2017

Âge : 19 ans