De zuidelijke Brusselse vijfhoek

Goedendag, ik heet Alban en ik ben 19 jaar oud. Ik zit in de tweede bachelor in Geschiedenis aan de Université libre de Bruxelles. Maar dat is niet over het studenten leven op de universitaire campus dat ik zal spreken, maar wel over de wijk van mijn schooljaren aan het Atheneum Robert Catteau.

Dit Atheneum bevindt zich in het zuid centrum van Brussel, naast het Paleis van justitie op het Poelaert plein. Wat een majestueus gebouw, dat paleis van justicie, een van de grootste ter wereld denk ik, waarvan we helaas niet de pracht wegens de steigers kunnen bewonderen.

Dat is volgens mij een van de mooiste Brusselse buurten waarop de belgische hoofdstad trots kan zijn. Er zijn vlakbij de kleine (een heel kleine groenstrook) en de grote Zavel waartussen de fiere gotieke Onze-Lieve-Vrouw-ten-Zavelkerk ligt. Aan de grote Zavel, kunnen we behalve aan een zonnig terras gaan zitten, enkele bekende winkels van chocoladen, van Marcolini, Godiva, Wittamer, ezv. zien en van hun lekkere producten genieten. Om te winkelen, is er ook op de Louizalaan de Galerie Louise.

Een ander gezichtspunt van deze wijk dat ik heel interessand vind is dat we dicht van alles zijn, tussen het Warendepark en de Hallepoort, waartussen veel musea (vooral bij het koningsplein), bibliotheken, historische gebouwen liggen die we kunnen bezoeken zoals kerken bijvoorbeeld, bioskopen, galerijen, en zelf een bowling (de Crosly), en zo voort, om het cultureel leven te begrijpen. Dan blijkt dat het zuidcentrum van de stad niet alleen een museumstad is maar ook een heel actieve pôle waar men diverse dingen kan doen.

Source image : https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Place_du_Grand_Sablo...

Attribution : Edison McCullen [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Auteur: 
Alban, Overijse, 19, FR, 2015